Menu

Šah

0 Comment

Šah je igra za dva igralca. Šah igramo s figurami, ki jih premikamo in z njimi poskušamo zmagati. Šah je strateška igra, pri kateri moraš zelo razmišljati in imeti zelo veliko koncentracije. Šah je zelo popularna igra tudi danes. Vsak igralec ima 16 figur: 8 kmetov, 1 kraljica ali dama, 2 trdnjavi ali top, 2 konja ali skakač, 2 lovec ali lavfar in 1 kralj. Igra se igra na črni in beli 8 x 8 igralni deski.

Šah

Od vseh figur je kralj najslabši, ampak tudi najbolj pomemben in ima vrednost neskončno v igri, premakne se lahko za eno polje v katero koli smer, ampak ne more iti na polje, na katero ga lahko nasprotnikova figura zbije ali požre. Kmet ima vrednost 1 in se lahko premakne za dva polja naprej iz svoje začetne točke ampak v nadaljevanju se lahko premika samo za eno polje, premakne se lahko tudi za eno polje diagonalno če je še ena nasprotnikova figura na tistem mestu in če kmet pride do zadnje vrstice ga lahko zamenjaš iz kraljico, trdnjavo, skakačem ali lovcem. Konj ali skakač je vredna 3 kmete in je edina figura ki lahko preskoči druge figure, ta figura se premika v obliki črke L to pomeni da se lahko premakne za dve polji in eno polje v stran. Lovec ali lavfar je vreden 3 kmete in se lahko premika samo poševno. Trdnjava ali top ima vrednost 5 in se lahko premika samo horizontalno in vertikalno. Kraljica ima vrednost 9 in je najmočnejša figura v igri, premika se lahko horizontalno, vertikalno in poševno.

Postavitev figur je zelo preprosta. Trdnjavi sta postavljeni ob skrajnem kotu, zraven njih je konj in nato je lovec. Dama in kralj sta na sredini med dvema lovcema, bela dama je na belem polju in črna dama je na črnem polju. Črn kralj je na belem polju in bel kralj je na črnem polju. Preostalih 8 kmetov je postavljenih v drugo vrstico eden zraven drugega. Igralec, ki ima bele figure vedno začne igro. Ko je kralj napaden iz nasprotnikovo figuro je v šahu, napad je potrebno preprečiti tako da premaknete kralja na vrano mesto ali pa tako da premaknete drugo figuro tako da kralj nebo več v nevarnosti. Cilj igre je da nasprotnikovega kralja spraviš v pozicijo v kateri se nebo mogel več premakniti, temu pravimo šah-mat. Šah je zelo stara igra ampak njen nastanek je neznan.

Oznake: