ponve

Ponve so nepogrešljiv del kuhinje

Ponve so eden izmed najbolj uporabljanih kuhinjskih pripomočkov. Odvisno od vrste hrane, ki jo pripravljamo, obstajajo različni tipi ponev. Vendar pa so pri izbiri ponev pomembne tudi druge lastnosti, kot so velikost, debelina dna in ročaja, material izdelave ter primernost za različne vire toplote. Ponve so lahko narejene iz različnih materialov, kot so aluminij, nerjavno jeklo, teflon in lito železo. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, zato je izbira odvisna od posameznikovih potreb in želja.

Aluminijaste so lahke, vendar jih je potrebno pravilno čistiti, da ne pride do poškodb. Izdelane iz nerjavečega jekla so trpežne, vendar se lahko hrana na njih hitro zažge. Teflonske so primerne za pripravo hrane brez maščob, vendar so manj odporne na praske. Ponve iz litega železa so zelo trpežne in primerne za kuhanje na visokih temperaturah, vendar so težje od drugih vrst ponev.

ponve

Pri izbiri ponev je pomembno tudi, da so primerne velikosti. Če je ponev premajhna, bo hrana preveč zgoščena in se bo težje spekla, če pa je prevelika, se bo hrana premalo zapekla in bo ostala vlažna. Prav tako je pomembno, da ima debelo dno, saj bo tako hrana bolj enakomerno kuhana.

Ročaji morajo biti izdelani iz materiala, ki se ne segreva preveč. Tako se bomo lahko varno dotaknili ponve, ko jo bomo premikali po štedilniku. Prav tako mora biti ročaj dovolj dolg, da ga bomo lahko prijeli z obema rokama, če bo to potrebno. Obstajajo tudi različne vrste ponev, ki so namenjene za pripravo različnih vrst hrane. Na primer za peko jajc in palačink so primerne ploske, medtem ko so za pripravo mesa bolj primerne globlje.

Lahko so tudi zelo estetsko dovršene. Nekateri proizvajalci ponujajo ponve s posebnimi premazi, ki so lahko v različnih barvah. Taka ponev je odličen dodatek za kuhinjo, saj poleg funkcionalnosti nudi tudi estetsko dovršenost. Predvsem izberite tako, ki je funkcionalna in primerna za vaše potrebe, pa boste zelo zadovoljni.