Alzheimerjeva bolezen

Alzheimerjeva bolezen ni ozdravljiva zato pomagajte svojcem z znanjem

Alzheimerjeva bolezen je oblika demence, pri kateri so v ospredju prizadetost spomina, mišljenja in obnašanja. Kaj je Alzheimerjeva bolezen in več o zdravljenju si preberite tukaj. Gre za progresivno bolezen, kar pomeni, da simptomi postopno napredujejo in sčasoma bolniku onemogočijo samostojno opravljanje vsakdanjih dejavnosti. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša oblika demence. Pojem demenca označuje skupino bolezni, katerim je skupen upad kognitivnih funkcij, to so spomin, govorjenje, delovanje, načrtovanje, reševanje problemov, pozornost, čustvovanje in tako dalje.

 Alzheimerjeva bolezenAlzheimerjeva bolezen

Kognitivne funkcije pri demenci oslabijo do te mere, da bolnika to ovira pri izvajanju vsakdanjih aktivnosti. Za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni ne poznajo zdravila. Z raznimi zdravili, ki jih zdravniki predpisujejo bolnikom, želijo ublažiti simptome bolezni in začasno nekoliko upočasniti napredovanje in izboljšati kvaliteto življenja bolnikov in svojcev.

Najpogostejši simptom, ki se pojavi že zgodaj v poteku bolezni, je motnja spomina. Natančneje, bolniki imajo sprva običajno motnje kratkoročnega ali delovnega spomina, kar pomeni, da težko predelajo in si zapomnijo nove informacije. Alzheimerjeva bolezen ni normalen del staranja, temveč gre za bolezensko dogajanje. Običajno se pojavi po 65. letu starosti, lahko pa tudi prej, kar pa je odvisno od genetskih motenj.
Podobno kot ostale celice v telesu, se tudi naše možganske celice z leti starajo, zato večina starejših oseb slej ko prej opazi določeno mero upočasnjenega razmišljanja in občasne težave pri pomnjenju novih informacij. Ko bolezen napreduje, pa to vodi v nastanek resnih simptomov, kot so spremembe razpoloženja, obnašanja, hujša zmedenost, dezorientacija, sumničavost, blodnje, hujše motnje spomina, težave pri govoru, požiranju, hoji itd.

Ena izmed možnosti nemedikamentoznega zdravljenja demence je tudi transkranialna pulzna stimulacija. TPS® terapija je neboleča, varna in enostavna. Običajno traja 30 minut, obsega pa 6 terapij izvedenih v dveh tednih. Alzheimerjeva bolezen je progresivne narave, kar pomeni, da v letih napreduje. Običajno se najprej pojavijo blagi znaki motenj spomina, z leti pa lahko napreduje do te mere, da človek izgubi sposobnost govora.