vinjeta 2022

Kdaj se kupi vinjeta 2022 za najboljšo učinkovitost

Vinjeta 2022 je lahko v tiskani obliki kot nalepka ali kot e-vinjeta. Kdaj je zadnji čas za pravočasni nakup nove vinjete? Če boste kupili nalepko, je pravilo še enako kot prej, torej jo lahko kupite 1. februarja 2022, ko poteče vinjeta iz prejšnjega leta, ki je veljala 14 mesecev, torej od decembra 2021 do konca januarja 2022. Nova e vinjeta 2022 pa ima drugačna pravila in sicer velja točno 12 mesecev in od dneva nakupa e vinjete ali pa določite sami, kdaj naj vinjeta začne veljati ne glede na datum nakupa. Kaj točno to pomeni?

vinjeta 2022

Vinjeta 2022 ima čisto nova pravila. Prednost je, da je ni treba več lepiti na vetrobransko steklo in drgniti dol staro vinjeto, kar je bilo pozimi res izziv, če niste imeli garaže in ste to počeli sami. Toda, kako bo delovala nova elektronska vinjeta, če ne bo na steklu? Elektronska vinjeta 2022 bo delovala tako, da bo vnesena v sistem. Kupite jih lahko na bencinskih servisih ali prek interneta preko spletne trgovine.

Nova e vinjeta 2022 lahko velja od dneva nakupa te vinjete 12 mesecev. Ni pomembno, kdaj kupite vinjeto, tudi sredi leta, na primer, če jo kupite 2. junija 2022 bo veljala do 2 junija 2023 do polnoči. To je super, ker kupite vinjeto točno takrat, ko jo res potrebujete. Še ena super novost je in sicer, da lahko datum veljavnosti vinjete nastavite kasneje, kot ste jo kupili.

Torej se lahko določite za klasično nalepko, ki velja enako kot je veljala prejšnja leta ali elektronsko vinjeto, ki velja 12 mesecev od datuma, ki ga določite sami. vinjete bodo preverjali z elektronskimi napravami in elektronska vinjeta bo vezana na registrsko tablico avtomobila, zato morate vse podatke vnesti pravilno in točno, da bo sistem res lahko zaznal, da imate veljavno vinjeto. Za vsaj slučaj pa skrbno spravite račun in ga imejte s seboj v avtu kot dokazilo o nakupu vinjete, ker je kazen visoka, kar 300 evrov.