Teniški komolec

Teniški komolec (epikondilitis lateralis): vzroki, simptomi in zdravljenje

Teniški komolec ali epikondilitis lateralis je bolezen, ki prizadene mišice in tetive podlakti, običajno zaradi ponavljajočih se gibov roke in zapestja. Ime “teniški komolec” izhaja iz dejstva, da se pogosto pojavlja pri tenisačih, vendar ni omejen na to športno aktivnost zato si preberite kako ga zdravimo. Prav tako lahko prizadene ljudi, ki se ukvarjajo z drugimi športi ali tiste, ki opravljajo poklice, ki zahtevajo ponavljajoče se gibe roke. V tem članku bomo raziskali vzroke, simptome in različne načine zdravljenja teniškega komolca.

Teniški komolec

Vzroki teniškega komolca:

Teniški komolec je običajno posledica pretiranega ali ponavljajočega se naprezanja mišic podlakti, zlasti mišic, ki so pritrjene na komolec. Glavni vzroki vključujejo:

  • Pretirane aktivnosti pri športih, kot je tenis.
  • Pogosto dvigovanje težkih predmetov.
  • Dolgotrajno delo z orodjem ali računalniško miško.
  • Slaba tehnika izvajanja gibov.

Simptomi ki kažejo, da imate teniški komolec.

Simptomi teniškega komolca se lahko postopoma razvijejo in vključujejo:

  • Bolečina in nelagodje na zunanji strani komolca.
  • Slabost in težave pri stiskanju predmetov.
  • Bolečina pri upogibu zapestja nazaj.
  • Oteklina na komolcu.

Zdravljenje teniškega komolca

Za zdravljenje teniškega komolca je na voljo več možnosti, ki vključujejo:

Počitek in omejitev dejavnosti: Prvi korak pri zdravljenju teniškega komolca je počitek. Prenehanje dejavnosti, ki povzročajo bolečino, je ključnega pomena za okrevanje.

Fizioterapija: Fizioterapevt lahko priporoči vaje za krepitev mišic podlakti ter tehnike raztezanja in masaže za lajšanje bolečine.

Uporaba ortoze: Nositi opornico za komolec ali zapestje lahko pomaga razbremeniti prizadete mišice in tetive.

Protivnetna zdravila: Zdravnik lahko predpiše protivnetna zdravila, kot so nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), za lajšanje bolečin in vnetja.

Injekcije kortikosteroidov: V nekaterih primerih lahko zdravnik injicira kortikosteroide neposredno v prizadeto območje, da zmanjša vnetje.

Eksperimentalne terapije: V nekaterih primerih se uporabljajo novejše metode, kot je terapija z udarnimi valovi, za zdravljenje teniškega komolca.

Kirurgija: V redkih primerih, ko konzervativne metode zdravljenja ne prinesejo olajšanja, se lahko upošteva kirurški poseg.

Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, če sumite, da imate teniški komolec. Pravočasno zdravljenje in upoštevanje strokovnih nasvetov vam lahko pomagata pri okrevanju.