rtg

RTG je slikanje vašega telesa, ki pomaga odkriti zdravstvene težave

RTG je hiter in neboleč postopek, ki se običajno uporablja za izdelavo slik notranjosti telesa. Rentgen je zelo učinkovit način pregleda kosti in se lahko uporablja za odkrivanje različnih stanj. Rentgensko slikanje običajno izvajajo na bolnišničnih rentgenskih oddelkih usposobljeni strokovnjaki, imenovani radiografi, čeprav jih lahko opravijo tudi drugi zdravstveni delavci, na primer zobozdravniki. RTG žarki so vrsta sevanja, ki lahko prehaja skozi telo. S prostim očesom jih ni mogoče videti in jih ne čutite. Ko gredo skozi telo, se energija rentgenskih žarkov različno hitro absorbira v različnih delih telesa. Detektor na drugi strani telesa zajame rentgenske žarke, potem ko gredo skozi in jih spremeni v sliko.

rtg
Zgoščeni deli vašega telesa, skozi katere RTG žarki težje prehajajo, na primer kosti, se na sliki pokažejo kot jasna bela območja. Mehkejši deli, skozi katere lahko rentgenski žarki lažje prehajajo, na primer srce in pljuča, se pokažejo kot temnejša področja. RTG se lahko uporablja za pregled večine delov telesa. Uporablja se predvsem za pregledovanje kosti in sklepov, čeprav se včasih uporabljajo za odkrivanje težav, ki prizadenejo mehko tkivo, kot so notranji organi.
Težave, ki se lahko odkrijejo med rentgenskim slikanjem, vključujejo zlome kosti, težave z zobmi, kot so majavi zobje in zobni abscesi, skolioza (nenormalna ukrivljenost hrbtenice), nerakave in rakave kostne tumorje, težave s pljuči, kot sta pljučnica in pljučni rak, disfagija (težave pri požiranju), težave s srcem, kot je srčno popuščanje in še marsikaj. Za pripravo na RTG običajno ni treba narediti nič posebnega. Pred tem lahko jeste in pijete kot običajno in lahko nadaljujete z jemanjem običajnih zdravil. Vendar pa boste morda morali prenehati jemati določena zdravila in se nekaj ur izogibati hrani in pijači, če imate rentgensko slikanje, ki uporablja kontrastno sredstvo.
Pri vseh rentgenskih slikanjih morate bolnišnico obvestiti, če ste noseči. Rentgenski žarki običajno niso priporočljivi, če ste noseči, razen če gre za nujne primere. Dobro je, da nosite ohlapna in udobna oblačila. Poskusite se izogibati nošenju nakita in oblačil, ki vsebujejo kovino, saj jih boste morali odstraniti. To sliko bo potem vaš zdravnik uporabil za diagnosticiranje težav in vaše zdravljenje.