Najboljši igralec bridža na svetu suspendiran zaradi uporabe nedovoljenih poživil

Geir Helgemo, Norvežan, ki igra za Monaco v tekmovanjih bridža, je bil pozitivno testiran na nedovoljena poživila na Svetovnem prvenstvu bridža, ki je bilo izvedeno septembra 2018. Pozitivno je bil testiran za sintetični testosteron in klomifen.

Helgemo je sprejel ugotovitev, da je kršil pravila in je bil zato suspendiran do 20 novembra 2019. Prav tako so mu bila odvzete vse medalje in nazivi, ki jih je pridobil na Svetovnem prvenstvu leta 2018.

Predsednica norveške bridž federacije je povedala, da poživila, ki jih je uporabljal niso vplivala na njegovo uspešnost in jih je uporabljal iz zdravstvenih razlogov.

Strinjala se je, da je njegova odgovornost, da ne uporablja sredstev, ki se štejejo kot prepovedana na športnih dogodkih, čeprav ta ne vplivajo na njegovo uspešnost kot športnika v bridžu.

Svetovna organizacija bridža je priznana s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja in kot taka mora spoštovati pravila Svetovne protidopinške organizacije.

bridž

Svetovna organizacija bridža je sporočila, da bodo odvzeli naziv svetovnih prvakov celotni ekipi v kateri je igral Helgemo, vendar bodo soigralci lahko obdržali medalje, ker sami niso storili nič narobe.

Obstajala je tudi možnost, da bo kazen dobila Monaška federacija bridža, ker so vse federacije odgovorne za svoje igralce in za to, da ne kršijo uveljavljenih pravil. Odločili so se, da proti monaški federaciji ne bodo sprejeli nobenih kazenskih ukrepov, saj niso ugotovili, da bi v svojem postopanju napačno ravnali in se bi lahko smatrali kot odgovorni za Helgemove odločitve.

Povedali so še, da je Helgemo predstavil podrobnosti kako bi se prepovedane substance lahko znašle v njegovem telesu in je sodeloval med preiskavo. Več podrobnosti kot to ni bilo razkritih.

Poleg tega je Helgemo moral plačati tudi nekatere stroške preiskave, ki so znašali 3659€.

Mnogi se sprašujejo o smiselnosti kazni, ker za igralce bridža ni toliko pomembna njihova fizična moč, temveč kvečjemu miselna “moč.” Ker šport bridž spada pod Mednarodni olimpijski komite, pomeni da za športnike bridža veljajo enako pravila glede poživil, kot velja za raznorazne atlete.