modrostni zobje

Kaj povzročajo modrostni zobje in zakaj jih je treba spuliti

Modrostni zobje zrastejo v odrasli dobi, ko je človek že razvit, zato običajno v ustih ni več prostora za dodatne zobe. V skoraj vse primerih je ruvanje modrostnih zob nujno, ker ponavadi povzroča hude težave. Modrostni zobje znajo izpodrivati stalne zobe, kočnike, ker so ti zobje tudi kočniki, osmice in rastejo čisto zadaj v čeljusti. Velikokrat rastejo postrani v dlesen. Povzročajo rane ter vnetja in krvavitve. Zdravnik vas napoti v tem primeru k zobozdravniku kirurgu, ki vas operira na neboleč način in zobe izpuli.

modrostni zobje

Modrostni zobje so tegoba veliko ljudi, nekaterim pa nikoli ne zrastejo. Pogosto zrastejo med dvajsetim in šestindvajsetim letom starosti, ko je človek že v odrasli dobi in mu čeljust dejansko ne raste več. Znanost ne ve, zakaj se pojavi ta rast, ki je izjemno neprijetna in lahko celo nevarna za človeka, če se ne postopa strokovno in čim prej.

Ko se modrostni zobje pojavijo, to veste skoraj takoj, ker se vam začnejo v ustih afte, bule, otekline, bolečine, gnoj in zbadajoča konstantna bolečina. Šele rentgen bo pokazal, zakaj točno gre in če zdravnik vidi rastoče modrostne zobe v čeljustih, bo takoj predlagal ustno kirurgijo.

Modrostni zobje se lahko odstranijo brez bolečin, če poiščete veščega kirurga s sodobnimi aparaturami za medicino ust. Poskrbel bo za lokalno anestezijo, da ne boste ničesar čutili. Operacija ne traja več kot pol ure in že ste osvobojeni.

Nekaj dni boste morali še imeti v ranah tampone, čeprav so zašite, ker znajo precej krvaveti. Ko se vse skupaj zaceli, pa boste čutili pravo olajšanje. Največkrat boste dobili tudi antibiotike, da ne pride do infekcij. Takrat, ko se rane celijo se ne priporoča trda hrana in vroča ali mrzla pijača, niti agresivne pijače. Držite se navodil zdravnika in ko naroči, pojdite na pregled. Odstranil bo šive, če niso sami razpadli in zaživeli boste novo življenje.