Injekcijsko brizganje je posebna tehnologija 3D tiskanja

Injekcijsko brizganje je posebna tehnologija 3D tiskanja

3D tiskanje je proces pri katerem iz tridimenzionalnega digitalnega modela, s pomočjo posebne tehnologije tiskanja ustvarimo predmete različnih oblik, dimenzij in tudi materialov. Danes poznamo različne tehnologije 3D tiskanja med katerimi je tudi hitro injekcijsko brizganje termoplastov.

Tovrsten postopek se uporablja predvsem za izdelavo prototipov in različnih serij izdelkov, pri čemer lahko uporabim različne materiale. Najpogosteje se uporabljajo različni termoplastični materiali, ki se lahko segrejejo.

Postopek injekcijskega brizganja je izjemno izpopolnjen

Kot že samo ime pove, je injekcijsko brizganje proces, pri katerem posebni stroji potiskajo stopljeno plastiko ali kakšen drug material v orodje ali matrico. V matrici pustimo toliko časa, dokler se ne ohladi, nakar ločimo obe polovici matrice oziroma orodja.

Takšen izdelek na koncu le še obrežemo in ga po potrebi dodatno obdelamo, obrezane ostanki pa se lahko ponovno uporabijo. Današnji stroji za injekcijsko brizganje so izjemno izpopolnjeni, zato omogočajo izjemno natančnost in izdelavo velike količine izdelkov visoke kakovosti.

Prednosti injekcijskega brizganja

Injekcijsko brizganje ima številne prednosti. Kot smo že povedali, imajo današnji stroji za tovrsten postopek izjemno velike proizvodne zmogljivosti, pri čemer ostaja kakovost s številom izdelkom vedno enaka.

Injekcijsko brizganje omogoča tudi visoko stopnjo avtomatizacije. Potem, ko imamo natančno izrisan digitalni model, in smo na prototipu odpravili tudi vse pomanjkljivosti, sledi le še serijska proizvodnja izdelkov. Pri tem pa je ključnega pomena to, da je po celotnem postopku potrebne zelo malo obdelave, ves odpadni material pa se lahko ponovno uporabi. Na ta način velja injekcijsko brizganje tudi za izjemno ekonomično, saj so stroški proizvodnje majhni.