ginekološki pregled
Ginekološki pregled naj vam ne predstavlja stresa.

Ginekološki pregled ne bi smel biti stresen

Kdaj ste bile nazadnje pro svojem ginekologu? Redni ginekološki pregledi so namreč ključni za ohranjanje intimnega zdravja vsake ženske. Če greste prvič h ginekologu, potem vas najbrž zanima, kako poteka pregled – o tem se lahko pozanimate pri svoji mami, sestri, prijateljici ali drugi osebi, ki ji zaupate, lahko pa vam povemo, da ni nič strašnega, saj vam bo na prvem pregledu ginekolog vse lepo razložil.

Povsem razumljivo je, da je ginekološki pregled za marsikatero žensko stresno dejanje, saj gre za poseg v našo intimo. Ginekologu morate namreč zaupati vse intimne stvari, o katerih se ne pogovarjamo vsak dan. A poskusite se tega strahu znebiti, saj se ginekologi vsakodnevno srečujejo s podobnimi težavami kot so vaše in so zato vajeni vsega. Če se pri svojem zdajšnjem ginekologu ne počutite prijetno, potem morate vedeti, da ga lahko kadarkoli zamenjate, dobro pa je, da se prej pozanimate o tem, kateri ginekologi sprejemajo nove pacientke. Bistveno je, da svojemu ginekologu zaupate, saj mu morate zaupati najbolj intimne stvari – nekatere bolj zaupajo moškim, druge ženskam, to je pač odvisno od vsake posameznice posebej.

ginekološki pregled
Ginekološki pregled naj vam ne predstavlja stresa.

Vsaka najstnica, ki se prvič odpravlja na ginekološki pregled se najbrž sprašuje, kako le-ta poteka. Naj vas potolažimo, da ne gre za nič strašnega in da je dokaj podobno vsakemu drugemu pregledu – z ginekologom se najprej pogovorita, potem pa sledi pregled. Kdaj pa se odpraviti na prvi pregled? Enoznačnega odgovora ni, vsekakor pa je priporočljivo, da ginekologa obiščete, ko postanete spolno aktivne in se želite informirati o oblikah kontracepcije, če se pojavijo neredne menstruacije ali če opazite kakršnekoli spremembe.

Ginekološki pregled lahko opravite kurativno ali preventivno. Ginekologi opravljajo tudi ultrazvoke, preglede nosečnic, svetujejo pri ginekoloških težavah in delajo manjše estetske posege (npr. pomlajevanje nožnice). Če imate kakršnekoli intimne težave, se nikar ne bojte obiskati ginekologa, saj vam lahko le on pomaga.