Endodontija

Endodontija – koreninsko zdravljenje zob

Endodontija ali koreninsko zdravljenje zob je specializacija v zobozdravstvu, ki se ukvarja z zdravljenjem in obnavljanjem bolezni zobne pulpe. Več si preberite na naslou: https://www.doktor1a.com/endodontija/. Izraz izhaja iz grščine, pri čemer “endo” pomeni notranjost in “odons” pomeni zob. Torej gre za medicinsko vedo, ki se osredotoča na notranjost zoba.

Endodontija

Kdaj potrebujemo endodontijo?

Koreninsko zdravljenje se najpogosteje izvaja, ko pride do vnetja ali odmrtja zobnega živca. To se pogosto kaže kot huda bolečina in je lahko posledica poškodbe ali hitrega napredovanja zobne gnilobe, ki lahko vodi tudi do nastanka granuloma. Pomembno je omeniti, da endodontija ni vedno povezana z puljenjem zoba, kot to pogosto mislijo posamezniki. Namen tega postopka je ohraniti zob, čeprav je bila njegova notranja struktura poškodovana ali okužena. Najpogosteje se endodontija izvaja na “mrtev” zob, kjer je zobni živec že odmrl in se je razvilo bakterijsko vnetje. Pravočasno in strokovno izvedena endodontska terapija omogoča ohranitev zoba, odpravo bolečine ter njegovo uporabo še vrsto let.

Osnovni namen zdravljenja

Glavni cilj endodontskega zdravljenja je ohraniti zdravje zobne pulpe. V primerih, ko je pulpa okužena ali odmrta, pa je glavni namen endodontskega zdravljenja odstraniti vneto ali odmrlo pulpo. Ta postopek vključuje skrbno čiščenje in izpiranje bakterij iz koreninskih kanalov ter nato tesno zatesnitev kanalov s posebnim polnilnim materialom. Če se endodontski postopek izvede natančno, se lahko kostna votlina, ki je nastala zaradi vnetja, v prvem letu po zdravljenju spontano zaceli s kostjo.

Endodont – specialist za zobne bolezni

Endodont je specialist za zobne bolezni, ki je po opravljenem dodiplomskem študiju dentalne medicine pridobil naziv “specialist zobnih bolezni in endodontij” z dodatnim triletnim podiplomskim študijem endodontije. Njegova specializacija vključuje zahtevno endodontsko zdravljenje, ponovno endodontsko zdravljenje ter endodontsko mikrokirurško zdravljenje zob. Specialist endodont uporablja mikroskop, s katerim si lahko ogleda vse podrobnosti zapletene strukture koreninskih kanalov, ki jih ni mogoče videti s prostim očesom. Endodontska terapija, znana tudi kot koreninsko zdravljenje zob, vključuje več postopkov. Prvi korak je čiščenje in oblikovanje koreninskih kanalov, kar endodont izvaja s pomočjo posebnih strojnih inštrumentov. Poleg tega je potrebno odstraniti okvarjeno zobno pulpo, razkužiti in oblikovati koreninske kanale ter jih napolniti s posebnim materialom.