Demenca je izguba spomina

Demenca je izguba spomina

Bolj postajamo starejši več imamo težav. Ne velja to za vse ampak moramo se s tem sprijazniti. Prav tako je demenca ena izmed teh bolezni, ki prizadene starejše in ni prijetna zadeva. Saj sami si ne morejo pomagati, mora začeti nekdo za njih skrbeti. Demenca in z njo povezane težave lahko najdete na spletni strani, če z boleznijo še niste seznanjeni. Prav tako to ni bolezen, ki bi bila ozdravljiva, ta bolezen lahko samo rečem se iz leta v leto slabša. Vemo, da je to izguba spomina, ljudje se več ničesar ne spominjajo, ampak to ne pride naenkrat. To se lahko z leti povečuje oziroma napreduje.

Včasih se šalimo in rečemo, če se kdo nečesa ne spomni, da je dementen. Dokler to ne doživimo ali je nima nekdo od bližnjih se lahko šalimo. Ampak moramo vedeti, da je demenca bolezen, ki lahko res pride k vam domov. Nikoli ne vemo kdo jo bo dobil, kdaj bodo vaši starši ali stari starši to bolezen dobili. Zamislimo se kako nam je neprijetno, če se nečesa ne spomnimo in smo zdravi. Kako je šele tem bolnikom, ko se ne spomnijo. Zakaj pride do demence? Ko živčne celice prenehajo delovati v možganih. Ne prizadene samo spomina tudi samo razmišljanje, orientacijo, razumevanje, učne sposobnosti prav tako govorno izražanje.

demenca

Kot druge bolezni tudi demenca ni samo ena. Poznamo štiri različne vrste, najbolj znana nam in smo sigurno večkrat slišali za njo je alzheimerjeva bolezen. Ta bolezen oziroma vrste demence prizadene kar 60% vseh obolelih. Nihče si tega ne želi in mu ne smemo privoščiti. Ni prijetno s to boleznijo živeti. Od začetka lahko še človek sam živi, kasneje če bolezen hitro napreduje pa ne več. Takrat moramo mi takim pomagati, moramo vedno biti z njim. Kar nekaj ljudi pa takrat pristane v domu za ostarele, kjer dobijo vso nego, kot si zaslužijo.

Sam spomin nekateri starostniki zgubijo, ampak ko nastopi demenca je sama izguba dosti večja. Sama bolezen počasi napreduje. Nihče ne bo čez noč izgubil spomina. Če je to vaš domači boste opazili kdaj bo bolezen prišla in lahko boste spremljali kako tudi napreduje. Ko se še človek zaveda lahko tudi zabrede v depresijo. Zato takem človeku pomagajte ga bodrite, da bo z njim vse v redu.