apikotomija

Kaj zdravi apikotomija in kdo jo lahko izvaja

Apikotomija se ukvarja s tem, da se z operacijo pozdravi vrh korenine zoba, če je vneta lai kako drugače obolela, kar si oglejte na spletni strani https://luxdental.si/apikotomija/, kjer najdete strokoven članek na to temo. Zobozdravnik kirurg ponavadi, ko se izvaja apikotomija, odstrani del korenine in pa tudi cistična tkiva ob njej, ki os obolela ter polna bakterij. Vendar se ta operacija izvede šele po tem, ko so bila opravljena vsa možna predhodna zdravljenja, pa niso bila uspešna in zob še vedno povzroča težave.

apikotomija

Kirurška operacija apikotomija je v nekaterih primerih nujna, da se odpravijo hude težave z zobmi, ki so vnetja, ciste, bakterijske okužbe, karies in podobno in tudi, če se je kaj zalomilo pri zdravljenju zoba in če je v njem ostal kakšen kos zobozdravniškega instrumenta.

Zdravnik kirurg bo odstranil dlesen in tako bo dostopal do korenine zoba. Nato bo korenino prevrtal, da lahko dostopa do drugih delov zoba. Šele tako bo lahko uspešno odstranil del obolele korenine, živca ali tkiva. Da bi se apikotomija izvedla dobro, pa mora zdravnik imeti res dober 3D rentgenski posnetek vaših zob, da točno ve, kje je kaj in da ne zgreši obolenja ali da ni težav z živcem.

Apikotomija se zaključi tako, da zdravnik zapolni tisto, kar je odstranil in nadomesti z umetno maso, da se bo potem obnašal, kot da je cel. To bi moralo ustaviti vnetja in obolenja, kar se sicer v večini primerov tudi zgodi. V nekaterih primerih pa se ne.

Če se težave pojavljajo še vedno eno leto po tej operaciji, je to znak za zdravnika, da je treba tak zob vseeno odstraniti in spuliti. Potem se tak zob odstrani in se ga nadomesti z vsadkom ali mostičkom, tako da zgleda kot da imate lasten zob. Vendar je treba pred tem, ko se to naredi, pozdraviti vsa obolenja, ki so še ostala od zoba, ki je bil spuljen.