akumulator

Akumulator je ključni del vsakega avtomobila

Redno skrbite za vzdrževanje vašega vozila in preverjate, ali vse normalno deluje? Akumulatorji so sestavni del vsakega avtomobila, zato nikar ne pozabite na redno preverjanje njihovega delovanja in stanja.

Akumulatorje v grobem ločimo v dve drsti: tiste brez vzdrževanja in tiste, ki potrebujejo vzdrževanje. Pri slednjih je potrebno redno preverjati raven in gostoto elektrolita, tisti brez vzdrževanja pa, kot že sama beseda pove, tega ne potrebujejo. Akumulatorji brez vzdrževanja so bolj zanesljivi in priročni, so pa (pričakovano) dražji. Kako dolgo bo akumulator deloval je nemogoče napovedati, saj je to odvisno od različnih dejavnikov – poleg kakovosti akumulatorja je treba upoštevati tudi kakšne vozne navade ima voznik in za kakšne namene uporablja vozilo. Osnovno priporočilo za (dolgo) delovanje in dobro zmogljivost akumulatorja pa je, da avta ne uporabljamo za kratke vožnje, hkrati pa ga moramo redno voziti (ne sme daljši čas mirovati na mestu).

akumulator

Primarna funkcija akumulatorja je, da dovaja električno energijo tistim delom vašega jeklenega konjička, ki za svoje delovanje nujno potrebujejo elektriko, zato je akumulator praktično nepogrešljiv sestavni del vsakega avta. Poleg tega daje energijo, ki je potrebna za vžig oziroma zagon motorja ter skrbi za to, da luči dobro svetijo. Ob vsem tem dovaja električno energijo še veliko drugim manjšim porabnikom energije, ki so v avtomobilu in nam omogočajo udobno ter varno vožnjo.

Včasih pa se zgodi, da pozabimo ugasniti luči ali izklopiti radio v avtu in akumulator se po določenem času izprazni. To je bila pred nekaj desetletji pogosta težava, danes pa je svet avtomobilizma tako napredoval, da do tega skoraj ne more priti, saj alarmni sistemi izklopijo porabnike, preden bi se akumulator lahko izpraznil.

Čeprav so sodobnejši akumulatorji zelo kakovostni in imajo dolgo življenjsko dobo, je vseeno priporočljivo, da jih menjate na vsakih pet let in tako poskrbite, da bo avto zanesljivo deloval tudi pri nižjih temperaturah, ko se akumulatorji praznijo hitreje.